فصل اول
چرا و چطور بخشندگان به اوج موفقیت میرسند؟
بخشندگان موفق، رویکردهای منحصر به فرد و متمایزی برای اجرای ۴ فعالیت اصلی در دنیای تجارت مدرن دارند:
۱. شبکهسازی
۲. همکاری
۳. ارزیابی
۴. تأثیرگذاری
اغلب اوقات، به لطف روش متمایزی که بخشندگان برای شبکهسازی، همکاری، ارزیابی و تأثیرگذاری به کار میبرند، در دنیای کسبوکار به اوج موفقیت میرسند. حتی اگر شما ذاتا بخشنده نباشید، تشخیص و انتخاب این کارها، این پتانسیل را دارد که شغل شما را هم ارتقاء دهد. بخشندگان در حال انجام کار درستی هستند، بنابراین یاد بگیرید و سود ببرید.
«قاعده اصلی دادن و گرفتن؛ یک سیاست است، یکی بدهید و ده تا بگیرید.»
مارک تواین، طنزنویس آمریکایی
شبکهسازی
شبکهسازی برای موفقیت بسیار ضروری است و ۳ مزیت عمده دارد:
۱. دسترسی به اطلاعات خصوصی
۲. در دسترس بودن مهارتهای مختلف
۳. دستیابی به قدرت و تأثیرگذاری بر دیگران
بخشندگان، حسابگران و گیرندگان، شبکههای شخصی خود را به روشهای مختلفی ایجاد و مدیریت میکنند:
گیرندگان: به طور کلی مایل هستند که به شبکهسازی فقط به عنوان یک بازی اعداد نگاه کنند. هر چقدر افراد بیشتری بتوانند جذب کنند، بهتر است. آنها نهایت تلاششان را میکنند که اهمیت و ارزش خود را به رخ دیگران بکشند. گیرندگان معمولا بسیار خود شیفته هستند و هدفشان از شبکهسازی این است که از گروه برای نشان دادن کارهای خوبی که انجام میدهند استفاده کنند. این افراد دوست دارند تعداد زیادی ارتباط سطحی ایجاد کنند تا از این طریق بتوانند دستاوردهایشان را به معرض نمایش بگذارند و خودشان را مهم جلوه دهند.
حسابگران: در درجه اول شبکههایی ایجاد میکنند تا بتوانند از دیگران نفع ببرند. آنها کارهای خوبی برای افراد شبکه انجام میدهند و انتظار دارند که در آینده بتوانند از همگروههایشان بخواهند که کمکشان کنند.
بخشندگان: در مورد شبکهسازی طرز فکر بسیار متفاوتی دارند. آنها به دنبال فرصتهایی هستند تا به دیگران کمک کنند تا به موفقیت برسند. اکثر بخشندگان همچنین این را میدانند که طبیعت خوب و دلپذیر در درازمدت به شیوهای، تعادل را حفظ میکند، اما در شرایط ضروریتر، شبکهای ایجاد میکنند و بدون هیچ چشمداشتی به دیگران کمک میکنند تا در کارشان موفق شوند.
آدام ریفکین که توسط مجله فورچون (fortune) به عنوان بهترین تشکیلدهنده شبکه رتبهبندی انتخاب شده است میگوید: «من میخواهم دنیا را بهبود بخشم و میخواهم هنگام انجام این کار احساس راحتی کنم. همچنین شما باید برای هر کسی حاضر به انجام کاری باشید که فقط پنج دقیقه یا حتی کمتر زمان میبرد.»
بخشندگان توانا مثل آدام ریفکین (Adam Rifkin) شبکه خوب و سادهای میسازند تا بتوانند مردم را پیدا کرده و کمکشان کنند. آنها روابط زیادی ایجاد میکنند که از ۳ راه مختلف قابل تشخیص هستند:
۱. روابط قوی با دوستان و همکارانی که به آنها اعتماد دارید و بهطور دائم با هم در ارتباط هستید.
۲. روابط ضعیف با آشنایان و افرادی که به طور اتفاقی یا به واسطه شهرتشان میشناسید.
۳. روابط خفته با کسانی که در گذشته با آنها آشنا شدهاید، اما از آن زمان تاکنون با هم هیچ تماسی نداشتهاید.
بخشندگان در درازمدت موفق میشوند چون بیشتر روی این موضوع تمرکز میکنند که برای همه افراد شبکه خود که پیوندهای ضعیف و حتی خفتهای داشتهاند و دوباره با آنها ارتباط برقرار کردهاند به طور دائم ارزش اضافه کنند. این برقراری مجدد ارتباطات بهترین راه برای دسترسی به اطلاعات جدید است که میتوانند بسیار مفید باشند.
ریفکین حاضر است به هر کسی که با او آشنا میشود فقط پنج دقیقه کمک کند. او به جای اینکه از دیگران انتظار داشته باشد کمک او را تلافی کنند، آنها را ترغیب میکند تا به شخص دیگری نیکی کنند. این کمکها پیامدهای چندگانهای به همراه دارند که بسیار تأثیرگذار است و به شکل امیدوار کنندهای ارزش جامعه را بالا میبرد. این نشان میدهد که بخشندگان با چه روشی شبکهسازی میکنند.
مارتین لوتر کینگ، برنده جایزه صلح نوبل میگفت: «هر انسانی باید تصمیم بگیرد که آیا میخواهد در پرتو خلاق نوعدوستی گام بردارد یا در تاریکی مخرب خودخواهی.»
طبیعی است که تصور کنید همه آنچه بخشنده میدهد، روی میزان بهرهوری شخصیاش تأثیر منفی خواهد داشت. با این حال در یک مطالعه گسترده، کاملا مشخص شد، آن دسته از تشکیلدهندگان شبکههای ارتباطی که بخشندگان ثابت قدم هستند، به اوج موفقیت میرسند و میزان بهرهوریشان بسیار بالاست. چرا؟ به این دلیل که آنها با بخشش زیاد، اعتماد اعضای گروههای کاریشان را جلب میکنند و از آنها کمک بیشتری میگیرند. در نوع خوبی از کارمای کیهانی، آن مقدار زمان و تلاشی که بخشنده برای کمک به دیگران صرف میکند، بیش از هر چیز با سودی که از این منابع به دست میآید جبران میشود.
«اگرچه متناقض به نظر میرسد اما هر قدر نگرشتان دوستانهتر باشد، از رابطهتان با دیگران نفع بیشتری میبرید. اگر به کمک دیگران بروید، به سرعت شهرتتان بیشتر شده و جهان امکانات شما گسترش پیدا میکند.»
ریف هافمن، بنیانگذار لینکدین